In 2000 kwam Apple met de Power Mac G4 Cube: een kleine, funky PC ontworpen door, hoofd Design van Apple, Jony Ive zelf.
De hardware zag er strak uit, maar de Cube was zo’n gigantische flop dat Apple hem al na een jaar uit de schappen haalde.
In een praatje op Oxford blikte CEO van Apple Tim Cook terug op de ‘commercieel spectaculair geflopte’ Cube en wat hij van zijn mentor Steve Jobs leerde over falen.
“Het was een erg belangrijk product voor ons. We staken er een hoop liefde en een enorme hoeveelheid ingenieurswerk in”, zei Cook op het podium over de G4 Cube. Hij noemde het een ‘ingenieurswonder’. In die tijd was Cook senior vice-president van de wereldwijde activiteiten van Apple. Hij werd persoonlijk aangenomen door de toenmalige CEO Steve Jobs.
De Cube kwam nooit echt bij zijn doelgroep terecht. Het ontwerp was een hit, maar hij was 200 dollar duurde dan de ‘normale’ Power Mac G4: een pc die er wat traditioneler uit zag maar dezelfde specificaties had. Dankzij een fabrieksfout kregen sommige Cubes op een gegeven moment cosmetische barsten in het omhulsel van acryl.
Tijdens zijn presentatie vertelde Cook dat Apple wist dat de Cube een flop was "vanaf bijna de eerste dag". En dus in juli 2001, minder dan een jaar na zijn introductie, publiceerde Apple een persbericht met de speelse titel: "Apple Puts Power Mac G4 Cube On Ice".
Uiteindelijk zei Cook dat de Cube een les in nederigheid was. Apple had eerder tegen werknemers en klanten gezegd dat de G4 Cube de toekomst was. En toch, ondanks de enorme hype, was de vraag er niet. En dus moest het bedrijf afscheid nemen van het product.
"Dit was nog een ding dat Steve me heeft geleerd", zegt Cook. "Je moet jezelf in de spiegel aan durven kijken en durven zeggen dat je fout zat."
Als je het breder bekijkt, dan heeft Jobs volgens Cook hem de waarde van intellectuele eerlijkheid geleerd. Het maakt niet uit hoeveel je om iets geeft, je moet openstaan voor nieuwe informatie en het toepassen op de situatie. Cook zegt dat hij eigenlijk moeite had met Jobs' neiging om van mening te veranderen.
"Van iedereen die ik heb gekend in mijn leven, kon Steve de grootste voorstander van iets zijn, om vervolgens minuten of dagen later daar helemaal op terug te komen zodra er nieuwe informatie was", zei Cook. "In het begin dacht ik: oh, hij wisselt echt de hele tijd van mening! En toen zag ik ineens de schoonheid erin. Hij liep er namelijk niet in vast. Veel andere mensen doen dat wel omdat ze vinden dat ze door moeten gaan. Wees dus intellectueel eerlijk, en heb de moed om te veranderen."
Als een toevoeging op dit verhaal: de Cube was misschien geen hit, maar er was zeker wel een groep cult-fans. Zelfs vandaag de dag voorzien Apple-fans hun Cube van moderne hardware en nieuwe versies van Mac's besturingsysteem.
Bekijk het hele verhaal van Cook hier: